18 Kasım 2012 Pazar

pazartesi atölyeleri / kompozisyon çalışmaları_2d

Bugüne kadar perşembe atölyelerinin uygulamalarını paylaştık sizinle, aslında temel tasarım atölyemiz perşembe ve pazartesi atölyeleri olarak dönem sonunda birleşmesini planladığımız iki koldan yürüyor.Perşembe atölyeleri 'beden’, ‘ilişki’, ‘ortam’ ve ‘mekân’ kavramları üzerinden sınırları daha esnek çalışmalar ile şekillenirken, pazartesi atölyeleri daha tanımlı ve sınırlı bir noktadan başlayarak 'bozma, dönüştürme ve yeniden yorumlama' eylemleriyle geometri ve kompozisyonun potansiyellerini keşfetmemize olanak sağlayacak [2 boyutlu - 2 boyutludan 3 boyutlu olana geçiş/ara faz - 3 boyutlu] görsel kompozisyon çalışmalarıyla şekilleniyor. 
Pazartesi atölyesi çalışmaları kapsamında her öğrenci;
İlk aşama/ için 25x35 cm boyutunda kağıda temel geometrik şekilleri (üçgen, eşkenar dörtgen, altıgen, kare ve daire) boşluk ve kesişmeye izin vermeyecek şekilde yanyana getirerek altlıklar elde ettiler. Bu arada ilk 5 aşamada sadece kara kalem kullanmalarını istedik...
İkinci aşama/ bu altlıklar üzerinden 'tekrar ve ritm' kavramlarını kullanarak bir kompozisyon elde ettiler. 
Üçüncü aşama/ bir önceki aşamadaki en başarılı çalışmaları ve dolayısıyla altlıkları üzerinden 'tek odak' çalışması gerçekleştirdiler.
Dördüncü aşama/ bir önceki çalışmayı temel alarak 'iki veya daha fazla odak' oluşturarak kompozisyonlarını dönüştürdüler.
Beşinci aşama/ çalışmaya 'oran-orantı' kavramı da eklendi...
İki boyutlu çalışmaların son aşaması olan 6. aşamada ise bu dönüşüme 'renk' eklendi...
Bu nedenle pazartesi atölyesi çalışmalarımızı süreç biraz ilerledikten sonra paylaşmak istedik. Şuan bu sürecin 2 boyutlu olandan 3 boyutlu olana geçiş / ara faz aşamasındayız.İki boyutlu kompozisyon çalışmalarını görmek için resmi tıklayabilirsiniz...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder